AKTUALNO OBJAVLJENO 05.11.2010. / 12:25 h

Ledenko: Tražimo javnu ispriku dr. Sakomana

 | Foto: Mihovil Govorčin

Autor: Goran Šimunov - TV VOX

Udruga za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i pomoć obiteljima ovisnika, Nada iz Zadra, uputila je ovih dana otvoreno pismo javnosti o štetnosti loše provedenog Metadonskoga programa liječenja ovisnosti u Zadru i u Hrvatskoj. Nastavak je to akcije Udruge Nada pokrenute još prije nekoliko mjeseci u kojoj su, uz podršku 20 udruga, zbog istoga problema pokrenuli potpisivanje peticije te su tako prikupili oko 1500 potpisa građana.
Predsjednica Udruge Nada, Ivanka Ledenko, kazala je kako umjesto da, u skladu sa smjernicama, ovisnici po terapiju metadona dolaze svakodnevno te ga ispijaju pred zdravstvenim radnikom, tablete dijele jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Time se, dodala je, povećava rizik zloporabe, a učinak liječenja poništava. Tvrdi i kako je unaprijed određeno da su njihova vlastita djeca osobe koje će cijelog života biti na tabletama metadona, a uz to uredno konzumirati ostale opojne droge.
U otvorenom pismu Ledenko se u ime članova Udruge Nada osvrnula i ne nedavnu izjavu najpoznatijega hrvatskoga stručnjaka za borbu protiv ovisnosti, dr. Slavka Sakomana, koji je majke ovisnika i liječenih ovisnika iz ove udruge, koje upozoravaju na probleme primjene terapije metedonom, nazvao frustriranim Zadrankama.
Istaknula je kako traži javnu ispriku dr. Sakomana, a ako je ne dobije, potražit će neki drugi način zadovoljštine.