AKTUALNO OBJAVLJENO 01.04.2011. / 11:24 h

NOVA BRANITELJSKA UDRUGA

Osnovana Udruga veterana vojne policije

 | Foto: Luka Gerlanc

Cilj ove Udruge je okupljanje bivših i sadašnjih pripadnika vojne policije, kao i očuvanje identiteta i tradicije Domovinskog rata, te zaštita statusa i dostojanstva hrvatskih branitelja

Čemu još jedna braniteljska udruga, upitat će se mnogi kad čuju da je 13. ožujka osnovana Udruga veterana vojne policije, učesnika u Domovinskom ratu Zadarske županije, no činjenica je da se na ovu udrugu dugo čekalo. Pripadnici vojne policije u Domovinskom su ratu odigrali značajnu ulogu, pa čudi da se i ranije nije došlo na ideju da ih se okupi pod jednim krovom, umjesto da budu raštrkani po raznim drugim udrugama kao ratni invalidi, oboljeli od PTSP-a i slično.
Predsjednik Udruge Josip Adžić kazao je kako Udruga već ima 50 aktivnih članova, a uključile su se i dvije žene. Koliki je točan broj djelatnika vojne policije koji su sudjelovali u oslobođenju Hrvatske, nije još poznato, no radi se na dobivanju konkretnih podataka.

- U kontaktu smo s tristotinjak osoba i svi pitaju kako to da se ovakva udruga nije i ranije osnovala. Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 091/982-0993 – rekao je Adžić, dodajući kako će udruga djelovati na području cijele županije, no sjedište će biti u Zadru, a osnivanje manjih podružnica nije u planu.

Cilj ove Udruge je, tvrdi Adžić, okupljanje bivših i sadašnjih pripadnika vojne policije, kao i očuvanje identiteta i tradicije Domovinskog rata, te zaštita statusa i dostojanstva hrvatskih branitelja.
Prvi zadatak koji si je Udruga zadala jest obrada rješenja za zdravstvene, socijalne i druge potrebe članova, a veća se pozornost želi pokloniti i sjećanju na poginule pripadnike vojne policije.

- Nema terena na kojem nismo bili, a danas nas nitko nigdje ne zove. Nema nas na obilježavanju važnih obljetnica, zaboravljeni smo – kaže Adžić, napominjući kako pripadnici vojne policije koji su dali značajan doprinos stvaranju hrvatske države zaslužuju očuvanje trajnog spomena na njihovu žrtvu.

U ponedjeljak će članovi Udruge obilježiti godišnjicu smrti Nikice Mikulića, stradalog kolege i suborca, a potom se počinje s radom na aktualnim problemima. Potrebno je riješiti prostorije, te način financiranja Udruge.

- Kontaktirat ćemo Grad i Županiju, čekamo rješenje Ureda državne uprave da vidimo mogu li nas negdje ubaciti, a dogodine ćemo sasvim sigurno dobiti financijsku podršku Ministarstva branitelja – tvrdi Adžić.

Kako nastavlja, udruga koje okupljaju pripadnike vojne policije ima diljem Hrvatske, no najbolja se suradnja očekuje sa splitskom udrugom, jer su, kaže Adžić, za vrijeme rata bili praktički ista postrojba.
O umrežavanju s drugim udrugama na zadarskom području još se ne razmišlja, kao ni o sudjelovanju u braniteljskim prosvjedima.

- Prosvjede podržavamo, iako još ne mogu reći hoćemo li sudjelovati. Moramo prvo pohvatati konce, pa vidjeti što ćemo i kako ćemo – kazao je za kraj Adžić.