CRNA KRONIKA OBJAVLJENO 27.09.2011. / 09:30 h

NEMA DOKAZA Štefanić i Jović oslobođeni optužbi

Oštećeni Dević ni sam ne zna tko mu je sve bio u stanu

 | Foto: ilustracija

Joško Štefanić i Ivica Jović, oslobođeni su optužbi za razbojništvo, odnosno oduzimanje slobode Goranu Deviću zbog nedostatka dokaza. Teretilo ih se da su 27. veljače nakon susreta s oštećenim Devićem u caffe baru Code u Zadru otišli s njime u njegov stan u ulici Ivana Gundulića, gdje ga je Štefanić molio tablete za bolove, koje mu Dević nije žalio dati.
Štefanića je to razbjesnilo, pa ga je teleskopskom palicom izudarao po glavi. Dević je, prema optužnici, krenuo po podvodnu pušku kako bi se obranio, no Štefanić mu je istrgnuo iz ruku i izašao iz stana, te je, zajedno s Jovićem, Devića zaključao u stanu i uzeo ključ. Kako bi se oslobodio, Dević je bušilicom i kliještima morao slomiti cilindar brave.
U obrazloženju sudske presude stoji kako nema dokaza da su upravo dvojica optuženika počinila ova kaznena djela, te da se, prema iskazu oštećenog, s njima u dnevnom boravku nalazila i treća, nepoznata osoba koja je mogla biti odgovorna za razbojstvo i protupravno oduzimanje slobode.
Oštećeni je u dijelovima iskaza bio kontradiktoran sam sebi, čemu je pridonio i visok stupanj alkoholiziranosti od čak 2,18 promila u vrijeme inkriminacije. Ni sam ne zna tko je točno uzeo pušku, ne sjeća se što je Štefanić napravio kad mu je uzeo pušku, a ne zna ni tko mu je uzeo aparat za pravljenje cigareta, za što ih se također teretilo.
Zaključati ga je mogla i treća nepoznata osoba, a da to optuženici nisu niti vidjeli.