AKTUALNO OBJAVLJENO 23.11.2010. / 19:49 h

GAŠENJE POS-a? Najavljeno poskupljenje stanova poticajne stanogradnje

Pešut: POS-ovi stanovi u Zadru prodavat će se po ugovorenoj cijeni

 |

Prodajna cijena POS-ovog stana je 1.109 eura po metru kvadratnom

HNS i HSU upozoravaju da bi se program POS-a prema novom zakonskom prijedlogu trebao uklopiti u Ministarstvo graditeljstva, čime će sustav poskupjeti za iznos PDV-a, odnosno za 23 posto, a POS je dosad bio zanimljiv upravo zbog prava na povrat PDV-a. U nedavnoj raspravi o prijedlogu zakona o upravljanju državnom imovinom saborski su zastupnici podržali namjeru da se Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) spoje u jedno tijelo koje bi sustavno nadziralo gospodarenje državnom imovinom. No zastupnici Kluba HNS-a i HSU-a tražili su da se Prijedlog do drugog čitanja izmijeni kako bi se omogućilo da dio poslova APN-a koji se odnose na poticajnu stanogradnju (POS) i dalje ostavi u zasebnoj agenciji, jer bi u protivnome model POS-a mogao otići u povijest.
Mario Pešut, gradski pročelnik zadužen za zdravstvo i socijalnu skrb, kaže kako će se i u slučaju poskupljenja POS-ovih stanova, ovi zadarski prodavati po ugovorenoj cijeni koja je već definirana.
Podsjećamo, prodajna cijena POS-ovog stana u Crvenim kućama je 1.109 eura po metru kvadratnom, što je 200 eura niža cijena od prosječne cijene stana. Rok otplate kredita je 30 godina plus 1 godina počeka. Prosječna kamata je 6,1 do 6,79 posto.
Na natječaj Grada Zadra za dodjelu socijalnih stanova pristigle su 233 prijave. Peteročlano Povjerenstvo za socijalnu anamnezu krenulo je u provjeru kandidata na licu mjesta. U stručnom Povjerenstvu uz Pešuta nalaze se Nada Gauta iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Mare Redžepagić i Romilda Rogulja iz Centra za socijalnu skrb, te Mirjana Tadić iz Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Povjerenstvo bi svoj posao trebalo odraditi do kraja godine. Lista za dodjelu stanova na snagu stupa sa prvim danom 2011. godine, a vrijedit će iduće četiri godine.
Kroz program društveno poticajne stanogradnje dosad je izgrađeno 4863 stanova u 164 objekta u 79 gradova i općina. U Zadru je od toga izgrađeno 6,1 posto stanova, odnosno 298 stanova.