CRNA KRONIKA OBJAVLJENO 11.07.2011. / 12:47 h

EKSPERT ZA „TRAVU“ Na youtubeu pronašao upute za izgradnju laboratorija

Posadio 89 stabljika indijske konoplje kako ne bi pio tablete za bolove

 | Foto: ilustracija

Zlatko Mladenić (47) iz Metajne na Pagu posadio je čak 89 stabljika indijske konoplje u, kako tvrdi, medicinske svrhe. Prije 14 je godina pao na brodu s visine od preko šest metara, te je slomio obje noge. Trpi strašne bolove, a kako mu analgetici uništavaju želudac, bubrege i jetru, tvrdi, odlučio je olakšanje potražiti u – marihuani.
Tri do pet jointova koliko bi popušio dnevno pomogli su mu, kaže Mladenić, da bol u potpunosti prestane, te je, kako bi izbjegao nabavljanje droge na ulici od „sumnjivih“ osoba, odlučio napraviti kod kuće laboratorij za uzgoj marihuane.

Upute s youtubea

- Na youtubeu sam našao upute kako se radi instalacija, i kupio sam sve što mi je trebalo, lampe, ventilatore i slično. Ne mogu reći kakvoj sam se berbi nadao jer su korisne samo ženske stabljike i to samo vrhovi, a ne lišće. U ovakvim uvjetima stabljike narastu do pola metra, a na otvorenom i više, ali nisam mogao saditi na otvorenom jer je na Pagu jaka bura – kazao je Mladenić, dodajući kako mu sjemenke koriste samo za daljnju sadnju jer u njima nema THC-a, već su čiste bjelančevine.

Znanje o sadnji je, tvrdi, svakodnevno usavršavao, a stabljike bi ostavljao 18 sati na svjetlu, a šest u mraku kako bi se simulirala jesen, te kako bi biljke počele cvasti. U apartmanu su pronađeni i toplomjeri i druga oprema potrebna za proizvodnju. Policija mu je pretres apartmana u kući koju inače iznajmljuje napravila 23. studenog prošle godine, a osim zasađenih stabljika pronađene su i sjemenke marihuane, te suho lišće u PVC posudama.

„Nisam htio prodavati“

- Sve je točno što ste rekli, osim ovog da sam htio prodavati. Htio sam ju sam konzumirati, kako ne bih morao piti tablete. Ovo je prvi put da sam sadio i ne smatram se ovisnikom jer mogu prestati s konzumacijom kad god hoću – rekao je Mladenić.

Nakon ovog mu je događaja, nastavlja, teško nabaviti marihuanu jer ga ljudi izbjegavaju, a publicitet u novinama mu je samo naštetio jer su mu sad „za vratom“ djeca koja od njega žele kupiti drogu. Ponovno je prisiljen piti tablete protiv bolova.

- Nakon pada mi je dugo trebalo da shvatim da više neću moći ploviti, bio sam, naime, kapetan na brodu strane kompanije, dugo mi je trebalo da nađem novi smisao života. Stradao sam jer netko drugi nije napravio svoj posao, ne svojom krivicom – rekao je Mladenić, koji je nakon nesreće razvio i psihičke probleme.

Normalno funkcioniranje

Vidio je da mu taj lijek, jer ga on smatra upravo lijekom, pomaže, i da napokon može normalno funkcionirati. Zna da su sadnja i konzumacija nedopušteni, tvrdi, ali pomagalo mu je da bol prestane.
Sudski vještaci korištenje marihuane u medicinske svrhe okarakterizirali su kao medicinski neprihvatljiv i neopravdan postupak, smatrajući da je okrivljenik za rješavanje boli mogao posegnuti za nizom drugih legalnih pripravaka i lijekova. Suđenje se nastavlja u petak.