CRNA KRONIKA OBJAVLJENO 08.09.2011. / 18:11 h

Vatrogasci zatvorili plin koji je curio iz nekadašnjeg Bagatova spremnika

 | Foto: Hrvoje Čolak

Autor: Goran Šimunov - TV VOX

Intervencijom vatrogasaca sinoć je oko 20 sati zaustavljeno curenje plina propan- butan iz spremnika zapremnine oko 2000 litara smještenog na sjeverom rubu nekadašnje tvornice Bagat. Potvrdio je to glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, koji je kazao kako je preostali plin danas prebačen u drugi spremnik. Inspektorica zaštite okoliša utvrdila je kako nije bilo, istaknuo je, veće opasnosti po zdravlje i imovinu građana.
Da iz obližnjega spremnika curi plin u smjeru njegove i susjednih kuća na predjelu Plovanije, prvi je osjetio Tomislav Dražović, koji je radio u svojem vrtu. Odjednom je, kazao je, počelo šištati iz dva ventila na spremniku, zbog čega sam o tome obavijestio policiju. Supruga i ja, istaknuo je, u međuvremenu smo morali zatvoriti prozore na kući jer je jak maestral plin nosio u kuću.
Budući da policija i vatrogasci nisu dolazili, kazao je, omotao sam majicu oko nosa i usta te skočio na tri, četiri metra visoki spremnik kako bi pokušao zatvoriti ventile. Uz puno muke, naglasio je, uspio sam smanjiti curenje, no ventile su posve zatvorili tek vatrogasci. Od njih sam doznao, rekao je, kako se u spremniku nalazilo još 600- 700 litara plina, dok su me nekadašnji zaposlenici bivše tvornice Bagat godinama uvjeravali da su prazni. Iz tog i još jednoga spremnika, koji je svojedobno odnosen, prisjetio se Dražović, svojedobno se opskrbljivala kuhinja tvornice Bagat.