GOSPODARSTVO, AKTUALNO OBJAVLJENO 16.11.2010. / 13:24 h

OBRTNIČKA KARTICA Poduzetnici koji sudjeluju u projektu već godinama nisu imali zahtjev za popustom

Zadarski obrtnici nezainteresirani za uštedu

 | Foto: Internet

Autor: Tomislav Valkaj - VOX GLAS ZADRA

Projekt obrtničke kartice koju Hrvatska obrtnička komora izdaje od 2002. godine okuplja niz obrtnika koji popustom na svoje usluge, pogotovo u ovako kriznim vremenima, pomažu kolegama obrtnicima smanjiti troškove. Prema popisu HOK-a u Hrvatskoj djeluje preko dvije stotine pružatelja usluga koji daju popust prema nositeljima kartica.

Na četvrtom mjestu

U dvije županije taj je projekt, čini se, doista i zaživio, barem ako je suditi prema broju pružatelja usluga. Tako u gradu Zagrebu ima 56, a u Primorsko-goranskoj županiji 52 pružatelja usluge. Na trećem je mjestu sa 17 je Sisačko-moslavačka, na četvrtom sa 10 pružatelja usluge je naša županija, dok ostale imaju po tek nekoliko obrtnika uključenih u ovaj projekt.
Iako smo relativno dobro uključeni u projekt, sami pružatelji usluga koji su u projektu kažu nam da je interes doslovno nikakav. Naime, iako većina njih radi u tome već godinama te uglavnom posluju s poduzetnicima, dosad nisu imali niti jedan zahtjev za popustom.
Vlasnica obrta Amabilis koja se bavi izradom računalne programske opreme, odnosno softvera, Jelena Klaić, kaže nam da dosad nitko nije niti pitao za popust od 10 posto koliko imaju za izradu web-stranica i 5 posto popusta za izradu poslovnih aplikacija.

"Uglavnom radimo s tvrtkama i obrtima, pa čak i kad sastavljamo ponudu navodimo taj popust za nositelje obrtničke kartice, no dosad se nitko nije na to i pozvao." – rekla nam je Klaić.

Ista je situacija u obrtu Elmont Gorana Katuše koji se bavi prodajom i montažom te servisom kućanskih aparata i klima uređaja. Katuša kaže da je već pet godina u tom sustavu, no da mu za to vrijeme nitko od klijenata nije niti spomenuo obrtničku karticu i popust. Inače, Katuša daje po pet posto popusta na klima uređaje i električne aparate za domaćinstvo, te 10 posto na servis.

Nema interesa

Još duže u sustavu je i obrt Tiskara Baričević, a vlasnik nam ponavlja istu priču kao i ostali sugovornici.

"Ne sjećam se svih ovih godina da je itko tražio popust, barem ne po toj osnovi. Ljudi, pogotovo danas, pokušavaju uštedjeti svaku kunu no čini se da su neinformirani. Uredno smo navedeni u popisu HOK-a, na vratima nam stoji naljepnica no interesa uopće nema." – kaže Ivan Baričević koji daje 10 posto popusta na sve tiskarske usluge.

Djelomično i zbog razloga nezainteresiranosti obrtnika nedavno je HOK pokrenuo projekt modernizacije obrtničke kartice, te je potpisan i ugovor sa Zagrebačkom bankom na izradi nove čip kartice.
Nova Visa platna kartica objedinit će u sebi mogućnosti postojeće kartice, plaćanja bez gotovine za osobne i poslovne potrebe na više od 80 tisuća prodajnih mjesta u Hrvatskoj, internetu te na POS terminalima izvan granica, popust na nizu prodajnih mjesta koji će se dodatno uključivati u ovaj projekt te niz ostalih pogodnosti. Prema očekivanju HOK-a prve bi se kartice obrtnicima mogle početi davati već početkom sljedeće godine.
I predsjednik Županijske obrtničke komore Stipe Knežević kaže nam da će u sljedećem razdoblju pokušati što više aktivirati ovaj projekt.

"Odmah nakon izbora u Komori imat ću sastanak  s predstavnicima Zagrebačke banke kako bi potaknuli taj projekt i kako bi se dogovorili kako ljude što više zainteresirati. Dobar dio njih ne koristi Internet i ne čita naše Obrtničke novine i jednostavno nisu upoznati, no pogotovo u vrijeme krize mislim da će im mogućnosti uštede koje pruža kartica puno značiti." – zaključio je Knežević.